Logo gemeentenieuwsonline.nl
Capella Monteverde tijdens radio-opname in Soest. (foto: Jan Wolters)
Capella Monteverde tijdens radio-opname in Soest. (foto: Jan Wolters) (Foto: Jan Wolters)

Concert 'rondom Bach' door de Capella Monteverde

NIJMEGEN - Capella Monteverde, begeleid door een klein strijkersensemble en orgel, wijdt een programma aan barokke kerkmuziek uit Duitse landen, waarbij het motet 'Lobet den Herrn' van Johann Sebastian Bach een compositorisch en feestelijk hoogtepunt vormt.

Aan het slot klinkt het weinig gehoorde 'Christe, du Lamm Gottes' van Felix Mendelssohn-Bartholdy, Het was Mendelssohn die decennia na Bach’s dood de eerste zet gaf aan de Bachrevival die sindsdien nog steeds voortduurt. Voorts klinken het ‘Deutsches Magnificat’ van Heinrich Schütz, en het prachtige 'Befiehl dem Engel' van Buxtehude, die zozeer bewonderd werd door de bijna 50 jaar jongere Bach, dat deze zijn beroemde 300 km lange voettocht naar Lübeck ondernam om het orgelspel van de componist te horen. Verder sieren onbekende pareltjes van Krebs, Homilius en Zelenka het programma.

Capella Monteverde telt 23 geoefende zangers uit alle windstreken van ons land, die elk jaar in de herfst driemaal bijeenkomen ter voorbereiding van de concerten, verspreid over het land. Het van meet af aan geprezen ensemble werd 10 jaar geleden samengesteld door Reinier Wakelkamp, een “éminence grise” in de Nederlandse koorwereld, nadat hij afscheid had genomen van al zijn andere koren en ensembles.

Het concert is in Nijmegen op zondagmiddag 1 december, 15.00 uur, in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96.

Meer berichten