Logo gemeentenieuwsonline.nl

Dementievriendelijk Berg en Dal

BERG EN DAL - Een paar maanden geleden is er een onderzoek gedaan over wat inwoners van Berg en Dal al weten en nog meer willen weten over dementie. Uit dit onderzoek bleek dat inwoners voldoende weten over dementie. Maar ondanks dat mensen voldoende weten, gaf men in de enquête aan, graag op de hoogte te willen blijven over dementie.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat men nog meer wil leren over hoe je beter met mensen met dementie kunt omgaan. De komende tijd willen we daarom regelmatig aandacht geven aan dementie in deze krant.

In dit eerste artikel geven we antwoord op de eerste twee vragen van de enquête:

•Is de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie? Het antwoord is ja. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. De hersenen worden aangetast door de ziekte en hierdoor gaat iemands geestelijke gezondheid achteruit. De meest voorkomende soorten dementie zijn Alzheimer, vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy-body dementie.
•Treft dementie enkel mensen die ouder zijn dan 60 jaar? Het antwoord is nee. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. We schatten dat in Nederland 12.000 mensen jonger dan 65 jaar dementie hebben. Deze mensen werken vaak nog en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Als mensen nog jong zijn kan het lang duren voordat het bekend is dat ze een vorm van dementie hebben.

Vindt u het een goed idee dat er in deze krant regelmatig informatie staat over dementie? Heeft u misschien tips welke informatie dan belangrijk is? Mail dan naar: M.Weima@Bergendal.nl; petra.kregting@fortewelzijn.nl.

Meer berichten