Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen)

Ooij heeft eigen spoorwegnet in kelder van De Sprong

OOIJ - Een meer dan geslaagde open dag zaterdag 9 november van de VSZ (Vereniging Spoorgroep Zwitserland) regio Noordoost Nederland in Dorpshuis De Sprong. De vereniging had groots uitgepakt om de officiële opening van haar nieuwe onderkomen te vieren.

Treinfanaat Erik de Zwart bekend onder andere van radio Veronica en 538 was uitgenodigd om de officiële openingshandeling te verrichten, deze bestond uit het doen oplichten op een kaart van het Zwitserse spoorwegennet. Het voorjaar hebben ze hun domicilie in het dorpshuis en is er hard toegewerkt naar deze open dag.

In de benedenverdieping is een H0m-regiomodulebaan van de Zwitserse spoorwegen natuurgetrouw nagebouwd, met landschappen uit de Zwitserse kantons, zoals een baan Seewis-Valzeina met de Chlus (de kloof van de rivier de Landquart) en station Grüsch als centraal punt. In de bovenzaal van De Sprong kon men aan tafels de activiteiten zien waaruit de fijne kneepjes van het model bouwen bestaan, want alles wordt hier zelf gemaakt van rails t/m huizen, bomen en overgang slag/bomen rotsen et cetera. Ook stond er een grote spoorbaan opgesteld waar de jeugd zelf achter de knoppen mocht zitten. Een film bekijken naar voorbeeld van Rail Away.

Regelmatig bezoeken de leden Zwitserland om weer nieuwe ideeën op te doen. Rond de 450 belangstellenden wisten de weg naar Ooij te vinden.

Meer berichten