Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
zaken

Steeds meer werkgevers kiezen voor een verplichte VOG aanvraag

Zakelijk

Steeds vaker stellen werkgevers de vereiste dat sollicitanten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten aanvragen. Deze ontwikkeling is op dit moment zeer actueel en heeft gevolgen voor veel mensen die op zoek zijn naar werk. In dit artikel worden de redenen achter deze trend besproken, evenals de voordelen en uitdagingen die dit met zich meebrengt voor zowel werkgevers als werknemers. Vooral in de huidige tijd, waarin we natuurlijk regelmatig rare verhalen horen, kun jij er als werkgever maar beter voor zorgen dat de veiligheid van je bedrijf, maar ook werknemer op de juiste manier kan worden gewaarborgd. Nu biedt een VOG niet alle zekerheid, maar helpt het je wel om in een vroeg stadium helder te krijgen of iemand wel of niet wat bij de hakken heeft gehad in de afgelopen 5 jaar.

Waarom kiezen werkgevers voor een verplichte VOG aanvraag?

Werkgevers hebben verschillende redenen om te kiezen voor een verplichte VOG aanvraag bij sollicitanten. Ten eerste biedt de VOG informatie over het gedrag van een persoon in het verleden. Dit kan werkgevers helpen om mogelijke risico’s in te schatten en een weloverwogen beslissing te nemen over het aannemen van een nieuwe medewerker. Daarnaast kan het vragen om een VOG een signaal zijn naar klanten of partners dat het bedrijf waarde hecht aan integriteit en betrouwbaarheid. Tegenwoordig is digitaal vog aanvragen ontzettend makkelijk en snel geregeld en voorkomt het vaak een hoop problemen.

Voordelen van een verplichte VOG aanvraag

Het invoeren van een verplichte VOG aanvraag heeft verschillende voordelen voor werkgevers. Allereerst zorgt het voor een extra screening van potentiële werknemers, waardoor de kans op het aannemen van personen met een strafblad wordt verkleind. Dit kan de veiligheid binnen het bedrijf vergroten en mogelijke schade aan het imago van het bedrijf voorkomen. Daarnaast kan een verplichte VOG aanvraag bijdragen aan een positief werkklimaat, omdat het een duidelijk signaal afgeeft dat normen en waarden binnen het bedrijf hoog in het vaandel staan. Wist je dat er naast een VOG dat werkgerelateerd aangevraagd kan worden, zelfs vog aanvragen zonder werkgever steeds vaker noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een visum om naar een bepaald land te mogen reizen.

Uitdagingen voor werkgevers

Hoewel een verplichte VOG aanvraag veel voordelen met zich meebrengt, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werkgevers. Bijvoorbeeld, het proces van het aanvragen van een VOG kan tijdrovend zijn en kan ervoor zorgen dat het selectieproces langer duurt. Daarnaast kan het vragen om een VOG potentiële werknemers afschrikken, waardoor het vinden van geschikt personeel moeilijker kan worden. Het is daarom belangrijk dat werkgevers zorgvuldig afwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Impact op sollicitanten

Voor sollicitanten kan het verplicht stellen van een VOG aanvraag impact hebben op hun kansen op werk. Personen met een strafblad kunnen meer moeite ervaren om een baan te vinden, zelfs als ze hun leven hebben gebeterd en klaar zijn voor een nieuwe start. Aan de andere kant kan het vragen om een VOG ook een kans bieden voor mensen die kunnen aantonen dat ze hun verleden achter zich hebben gelaten en gemotiveerd zijn om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Het is daarom belangrijk dat werkgevers rekening houden met individuele omstandigheden en eerlijke kansen bieden aan alle sollicitanten.

Uitgelicht

Digitale krant