College Groesbeek: 'Centrum is geen afvalbelt'

Algemeen

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek schrijft in een brief aan Hans Peters van Sociaal Groesbeek, dat het centrum van Groesbeek geen afvalbelt is, in tegendeel zelfs.

Het gemeentebestuur reageert hier op schriftelijke vragen van het raadslid. Peters had op eerste Pinksterdag volgens hem een grote hoeveelheid zwerfvuil op en langs het marktterrein gesignaleerd. In zijn algemeenheid is het college tevreden met de gemiddelde beperkte hoeveelheid zwerfvuil, die wordt aangetroffen in de winkelcentra van de kernen Groesbeek, Millingen, Beek en Leuth.

Dat er in het Pinksterweekend meer zwerfvuil ligt dan gewoonlijk is vrij logisch omdat er in het weekend niet wordt opgeruimd. Daarnaast zijn er met Pinksteren meer activiteiten als in een normaal weekend. Het college is het met de briefschrijver eens dat het voorkomen van zwerfvuil de voorkeur heeft boven het opruimen. Controle op zwerfvuil dumpen is alleen mogelijk als de vervuiler op heterdaad wordt betrapt; om hiervoor extra mensen in te zetten is vanwege de hoge kosten niet gekozen.

Het college deelt niet de mening dat het centrum een afvalbelt is; zelfs het tegenovergestelde is van toepassing; het college krijgt juist veel complimenten over de kwaliteitsverbetering, de toeristische aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van het centrum. Ook het inzetten van camera´s ziet het college niet zitten, vanwege de kosten en privacy en de hoeveelheid zwerfvuil.

Uitgelicht

Digitale krant