Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Leven is Lef

GROESBEEK - Ze lacht. Vrolijk. Straalt. Is positief. Niet voor een kleintje vervaard. Een doorzetter. Farnosh Amini is 27 jaar, woont in Groesbeek en vertelt dat ze tussen haar 8ste en 16de jaar liefst op elf (!) scholen heeft gezeten.

“Het ging op en af. Als je de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, dan is school lastig. Maar ik hield mijn doel voor ogen! Mijn stip op de horizon was en is: goed Nederlands spreken en mensen helpen.”

Farnosh studeerde Maatschappelijke werk en dienstverlening aan de HAN, behaalde haar diploma en is nu zelfstandig ondernemer. ‘Allround sociaal werker’ staat er op haar visitekaartje.

Geboren in Iran. Sinds haar achtste woont ze in Nederland. En net zoals het veel asielzoekers vergaat verhuisde het gezin verschillende keren. Uiteindelijk kwamen ze hier in de regio terecht. Op haar zestiende ging ze een centje bijverdienen. “Bij de Mac.” Daar leerde ze haar Mookse partner kennen. “Maar de klik kwam pas jaren later. Kijk, we hebben een dochter.” Trots laat ze een foto zien van het complete gezin. “Ja! Ik ben gelukkig hier.”

Serieus zegt ze: “Maar ik ken de problematiek van sommige asielzoekers. Integreren is niet makkelijk. Zo belangrijk, dat de buurt en vrijwilligers hartelijk zijn en helpen. En dat de juf of de meester kinderen die in een ander land geboren zijn, extra steunen en blijven motiveren. Daarmee heb ik geboft. Graag wil ik er ook voor anderen zijn!”

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld in opdracht van Malderburch Welzijn, Wonen en Zorg. (www.malderburch.nl)

Meer berichten