Afbeelding
Foto: ENO Akhnaten

‘Minimal Music: een aantrekkelijk pad’ door drs. Hans Terra

Algemeen

MOLENHOEK - De muziek van de twintigste eeuw kent diverse stromingen, zoals de twaalftoonsmuziek, het strenge serialisme, de aleatoriek (of dobbelsteenmuziek), citationisme (het aanhalen van oude meesters) en de elektronische muziek. 

Minimal Music kan gezien worden als een reactie op bovenstaande, soms als te cerebraal ervaren, vormen van muziek. Deze stroming ontstond in de zestiger jaren aan de Amerikaanse westkust en blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op oude en nieuwe groepen muziekliefhebbers. Componisten als Philip Glass, Steve Reich en John Adams zijn inmiddels gevestigde namen. In Nederland kreeg de muziek van Simeon ten Holt (Canto ostinato en Lemniscaat) bijna een cultstatus. En een componist als de Estlandse Arvo Pärt is niet meer weg te denken uit het hedendaagse muzikale landschap. 

In zijn voordracht gaat Hans Terra in op enkele karakteristieken van deze muziekstroming. Dit aan de hand van muziekvoorbeelden in beeld en geluid. Reis mee in A short ride in a fast machine’. Vergaap u aan de beelden uit de opera ‘Achnaton’. Denk mee ‘In C’. Spiegel u in ‘Spiegel im Spiegel’. En luister naar de muziek van Eric Satie, the godfather van de Minimal Music. 

Dinsdag 23 april 20.00 uur precies in het Gemeenschapshuis ‘De Wieken’, Esdoornlaan 5, Molenhoek. Entree acht euro Vrienden van CAM vier euro, inclusief kop koffie of thee.

Uitgelicht

Digitale krant