Van links naar rechts: Wethouder Erik Weijers, Jose Janssen, Tinneke de Haan en kunstenares Marga.
Van links naar rechts: Wethouder Erik Weijers, Jose Janssen, Tinneke de Haan en kunstenares Marga. Foto: Joop Verstraaten

Keizerin Theophanu uit de Middeleeuwen krijgt eigen wandelroutes in Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK – Groesbeek heeft er dankzij Jose Janssen en Tinneke de Haan én kunstenares Marga twee nieuwe wandelroutes bij gekregen die geheel in het teken staan van keizerin Theophanu uit de Middeleeuwen. 

Theophanu was een prinsesje van 11 jaar oud uit het rijke Constantinopel, dat in Italië met een keizer uit het Westen trouwde en daarmee medekeizerin werd van een groot gebied in het huidige Europa. Op haar bruiloft kreeg ze Nederland en Duitsland cadeau! Zij bracht Sint-Nicolaas mee naar Nederland en regeerde voor haar zoontje Otto de derde heel lang over het gebied dat zich over heel huidig Europa uitstrekte. Ze was een sterke dame die haar mannetje stond in de lang vervlogen middeleeuwse tijd. 

Wat haar connectie/ band met Groesbeek is, wordt verteld tijdens de wandelingen. De beide dames Jose en Tinneke zijn lang bezig geweest en hebben veel gelezen over keizerin Theophanu om twee wandelingen uit te brengen: één geschiedeniswandeling van 16 kilometer, die voert door Groesbeek en Berg en Dal die in de voetsporen van Theophanu gaat en één gezinsbelevingswandeling van 3,5 kilometer die door het centrum van Groesbeek voert. 

Aan wethouder Erik Weijers was het de eer om deze prachtige wandelingen uit een verleden tijd te openen. Beide routes staan ook in de Duitse taal beschreven, dit omdat er veel Duitsers in Groesbeek komen als dagjes toeristen. “Ik feliciteer als wethouder Cultuur en Toerisme de dames met dit resultaat en dank ze voor hun enorme inzet om dit voor elkaar te krijgen”, aldus de wethouder. Hierna was er een glaasje druivensap voor de aanwezigen en heerlijke poffertjes met een bijzonder sausje van de sponsor De Spil.

Uitgelicht

Digitale krant