Burgemeester Slinkman reikt de hoge onderscheiding uit aan Professor Doctor van Goor.
Burgemeester Slinkman reikt de hoge onderscheiding uit aan Professor Doctor van Goor. Foto: Paul Breuker

Hoge Koninklijke Onderscheiding voor prof. dr. H. van Goor

Algemeen

HEILIG LANDSTICHTING - Op vrijdag 12 april kreeg de heer H. (Harry) van Goor uit Heilig Landstichting een hoge Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal reikte de onderscheiding uit bij de afscheidsrede bij het pensioen van professor doctor Van Goor. Meneer Van Goor is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn exceptionele verdiensten op het terrein van zorginnovatie, chirurgieonderwijs en gastro-intestinale chirurgie. 

Prof. dr. Van Goor was chirurg aan de afdeling Heelkunde en hoogleraar Chirurgie-onderwijs aan het Radboudumc in Nijmegen. Naast de taak patiëntenzorg als chirurg heeft hij zich jaren intensief bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gastro-intestinale chirurgie, chirurgieonderwijs, geneeskundeopleiding en –innovatie, zowel in het onderwijs als in de zorg. Zijn bijdrage en de manier waarop hij dat heeft gedaan is zeer indrukwekkend qua omvang en diversiteit. Dit is uiteraard van belang voor het Radboudumc, maar ook ver daarbuiten. Hij heeft hier veel nationale en internationale prijzen voor gekregen. 

Voor zijn onderzoek gericht op de vijf grote problemen binnen de gastro-intestinale chirurgie verwierf hij ruim 10 miljoen euro aan diverse regionale, nationale en Europese subsidies. Hij begeleidde vele promovendi. Ook schreef hij 335 wetenschappelijke artikelen, publiceerde hij ruim 40 boekhoofdstukken en redigeerde hij 5 medische boeken. 

Als hoogleraar Chirurgieonderwijs verzorgde en verbeterde prof. dr. Van Goor het onderwijs voor de Chirurgie/Heelkunde en de studie Geneeskunde. Hij had een visionaire kijk op chirurgisch onderwijs en onderzoek. Hiermee droeg hij bij aan vernieuwing. Zijn ideeën waren vooruitstrevend, toekomstbestendig en hebben oog voor de dokter van de toekomst. 

Prof. dr. Van Goor was ook betrokken bij verschillende patiëntenverenigingen en bij onderzoeksgroepen om de chirurgische zorg te verbeteren. Hij gaf les en voordrachten in Nederland en in het buitenland. Hierbij had hij aandacht voor de belangrijke bijdrage die het leren nadenken en discussiëren in een veilig klimaat heeft in de beroepsvorming en ontwikkeling. Hiermee heeft hij ook internationaal een belangrijke bijdrage geleverd richting uniformiteit van zorg en verbetering van het chirurgieonderwijs. 

Innovatietrajecten 

Prof. dr. Van Goor heeft veel innovatieprojecten tot stand gebracht. Zo was hij een van de initiators van het ‘continue monitoring’ van vitale parameters. Hierbij worden op de afdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde continu de vitale functies (o.a. de hartfrequentie, ademfrequentie en zuurstofsaturatie) van patiënten gemeten met behulp van draagbare sensoren. Hierdoor kunnen verpleegkundigen achteruitgang sneller signaleren. Het continue monitoren is tijdens de coronaperiode van grote meerwaarde gebleken. 

Verder heeft hij de virtual reality (VR) geïntroduceerd in de zorg. Door het gebruik van VR-brillen ervaren patiënten minder angst of pijn/ongemak na bijvoorbeeld een operatie. Gesteld wordt dat prof. dr. Van Goor VR tot een onmisbare tool in de zorg heeft gemaakt. Diverse ziekenhuizen in Nederland en in het buitenland maken gebruik van de door hem opgezette concepten en programma’s. 

Ook is hij initiatiefnemer van ‘R4heal’, het eerste wereldwijde initiatief dat de patiënt in het ziekenhuis een slimme, helende omgeving biedt. Beelden, geluiden, geuren en games zijn afgestemd op persoonlijke eigenschappen en wensen; een interactieve patiënten-omgeving op maat. De patiënt ervaart minder pijn en stress, slaapt en beweegt beter, en gaat vitaler en eerder naar huis. Inzichten uit dit project zijn geïmplementeerd in de nieuwbouw van het Radboudumc. 

Ook had hij een leidende rol in het ‘GATT project’, dat zich initieel richtte op het ontwikkelen van een plakband om darmnaden te plakken. De samenwerking in het preklinische onderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in een innovatieve bloedstelpende pleister. 

Prof. dr. Van Goor heeft bijgedragen aan tal van vernieuwingen in het (medisch en chirurgisch) onderwijs. Hij was actief in het introduceren van innovatieve onderwijs-technieken en slaat bruggen tussen wetenschappelijk onderzoek en opleiden. Zo stond hij aan de wieg van het gewijzigde bachelor curriculum Geneeskunde van het Radboudumc. In het nieuwe curriculum hebben studenten vanaf het eerste jaar contact met patiënten. Na de implementatie in 2015 heeft hij de ‘leerlijn patiëntcontacten’ meerdere jaren gecoördineerd. 

Ook heeft hij ten behoeve van de vervolgopleidingen en het postgraduate onderwijs een nationaal online cursorisch onderwijsprogramma opgezet met discipline-overstijgende onderwerpen. 

Patiënten uit het hele land werden naar hem verwezen. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse nationale en internationale richtlijnen op meerdere terreinen en hij is in staat verschillende disciplines van zowel binnen als buiten de gezondheidszorg met elkaar te verbinden. Hij wordt omschreven als een enthousiaste visionair, een verbinder, een aanjager van verandering, een uitmuntend internationaal gewaardeerde klinisch onderzoeker, en een leidende figuur bij innovaties in onderwijs en zorg. 

Uitgelicht

Digitale krant